Spelmansstämman Ungdom och Folkmusik Sista Söndagen i Augusti – 26 – 27 /8

Programförklaring för 2017 års Spelmansstämma:

För 52:a gången anordnas spelmansstämman i Kungsängen 26-27/8, och för fjärde året arrangerar Kungsängens Folkdansgille som ensam förening stämman i gott samarbete med Upplands-Bro kommun och Kungsängen-Västra Ryds församling.

Traditionsenligt inleds stämman med Musik i folkton i Kungsängens kyrka på lördagkvällen (Ceciliakören, Spelvilda, Bro Låtgille) och efteråt bjuds på dans och mys i hembygdsgården. Under lördagseftermiddagen blir det workshop, med betoning på arrangering av folkmusik. På söndagen blir det folkdansmässa i hembygdsgården, och så drar själva stämman  igång med allspel 12.30, då alla närvarande spelar tillsammans. Från 13 är det scenprogram, och från 14 är det dans på dansbanan.

Folkmusikern Mia Marin (miamarin.com)  kommer att hålla workshop, inleda kvällsdansen på lördagkvällen och höras på scen under söndagen.

Vårt eget Spelvilda (Nina Granat, Marcus Mohlin, Elisabet Ryd, Ellinor Ryd) kommer att spela ny repertoar i kyrkan på lördagkvällen och på scen på söndagen.

Bland övriga spelmän kan nämnas  Tagelfar, Jane&Lars&Tommy, Järfälla spelmän, Ekhammars spelmän, Bro Låtgille, BriGoT samt huvudnumret på dansbanan MacOlssons. Självklart dansar Kungsängens Folkdansgille också, med ett axplock från sin medverkan i årets Europeade i Åbo och så våra unga dansare Dansvilda.

Folkdanslagets medlemmar med vänner sköter grill och kaffeservering och hoppas på bra väder så att alla ska trivas! Vi hoppas på en härlig helg där alla är välkomna att lyssna på fina uppträdanden, dansa, spela eller sitta i gröngräset och lyssna på alla spelmän som fyller hembygdsgården med musik!

Se video från Gillets uppvisning

Se fler videos på artikeln från stämman. 

Årets workshop:

Lördagen 26/8. 13.00 – 15.30
Kungsängens hembygdsgård
Med Mia Marin i hembygdsgården

Kostnad 150kr vuxna/50 kr för studenter.
Föranmälan till ingela.ryd@upplands-bro.se

Scenprogram 27 Aug 

Konferencier: Ovar Kuoppala
Programsekreterare, konferencier: Anna Brixter
Inhoppande konferencier: Elisabet Ryd

Spelvilda

12.30 Allspel, allspelsledare Elisabet Ryd
12.50 Kungsängens folkdansgille & Dansvilda
13.20 Mia Marin
13.55 Spelvilda
14.15 Jane & Lars & Tommy
14.35 Nia Kuoppalas familjeblandning
14.45 Bro Låtgille
15.00 Ekhammars spelmän
15.15 Järfälla spelmän
15.30 Anja & Stefan Mathiesen
15.45
16.00
16.10
16.20
16.30 Avslutning

Kungsängens Folkdansgille har en lång tradition av att var med och arrangera spelmansstämman i Kungsängen. Stämman startade en gång av Mats Liljeholm. Den går alltid sista söndagen i augusti och samlar spelmän och dansare från alla möjliga hörn i Sverige.

————Skall uppdateras

Spelmansstämman – 80-tal

Stämman har en intressant och stolt historia. Ur Inger Engströms privata fotoalbum har vi plockat några bilder från stämmor på 80-talet.

1983

Henry och Ceylon Wallin var det stora dragplåstret under 1983 års spelmansstämma.
Åke Engström står här ute till vänster och tittar intensivt på när Ceylon och Henry spelar upp.

Bro låtgille har varit med på stämman i många år. Åke Engström (utan hatt) startade gruppen. Numera är det Kjell Sundberg ( I hatt längst ute till höger) som leder gruppen.

1985
Här ser man längst ute till vänster Mats Liljeholm. Ungdomar har alltid varit viktiga för stämman och en av anledningarna till att stämman startade. Mats jobbade inom komunala musikskolan.

Vem syns i vimlet om inte självaste Eric Sahlström! En av våra största spelemän genom tiderna på nyckelharpa. Eric besökte vår stämma frekvent men detta var sista året innan har gick bort.


Här spelar Eric upp med sin dotter Sonia Sahlström på vår lilla scen.